Látnivalók, programok - Fedezze fel a környéket !

Fekete  Kutya

vendégház

várak, fürdőzés, túrázás, borvidék

Látnivalók

A régió nemzetközileg is ismert a termálfürdők, a télen-nyáron meleg termál tó és a balatoni strandok fesztiváljai népszerűségéről. De ennél többet is nyújtani tud. A számos várrom és barokk kastély visszavezet bennünket a történelmi múltba. A gyerekek sem unatkozhatnak, a csúszdák, kalandparkok és a kerékpáros túrák felnőttnek, gyereknek egyaránt szórakoztatóak. A természet szerelmesei otthonra lelnek az erdőkben, a zalai dombokon sétálva gazdag és változatos állat- és növényvilággal találkozhatnak. Zen hangulat érezhető a levegőben, a szomszédban joga központ működik, a zalaszántói sztúpa és meditációs központ pedig egy ugrásra található. A vulkanikus talaj és a szubmediterrán éghajlat lehetővé teszi a szőlőművelést, Magyarország borvidék. Fedezze fel a programokat, vagy kérdezze meg, és segítünk Önnek...

0-4 km - Vindornyalak és Zalaszántó

Vindornyalak és Zalaszántó 3 km-re van egymástól, amit északról a hegynyúlvány, kelet-nyugati irányban pedig az út és a mellette lévő, több mint 10 000 almafaültetvény köt össze. Vindornyalakon a Hertelendy kúria (ami ma az önkormányzat épülete) és a mellette álló templom ékesíti a falu képét, valamint a tőle délre elhelyezkedő Vindornya-lápon találhatjuk az 1000 éves fekete nyárfát, ami 10,35cm-es kerülettel hazánk egyik legnagyobb fája. A Hertelendy kúria nagyterme alkalmas konferenciák, gyűlések, tanfolyamok megrendezésére, a faluban pedig kb 20 fő szállása biztosított. Zalaszántó is bővelkedik a látnivalókban : Szent Donát kápolna, római katolikus plébániatemplom, Kotsy-vízimalom... és nem utolsósorban az Országos Kéktúra turistaút a két település körül elhelyezkedő Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban (tekintse meg a Képgaléria oldalunkon a vendégház környékéről készült albumot).

Vindornyalak Vindornyalak Vindornyalak Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó

6 km - Zalaszántó - sztúpa és meditációs központ

A zalaszántói sztúpa Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye a Kovácsi-hegy tetején, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben és ezen a kontinensen ma csupán ez a szentély tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét. 30 méter magas és 24 méter széles. Bop Jon (eredeti nevén Dzsin Szú Lí) dél-koreai buddhista szerzetes ötlete volt megépítése és 1993 június 17-én személyesen a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso avatta fel. A sztúpa mellett, 2014-ben adták át a Milarepa Meditációs Központot, mely egy pagodaszerű épület, látogatása szintén ingyenes. A Fekete Kutyától kb 4 km gyalogtúrára van erdőn-mezőn keresztül, kocsival 6 km.

Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó

7 km - Rezi és Tátika várromok

Rezi vára a Meleg-hegy 448 m magas dolomitgerincén áll. A vár valószínűleg a tatárjárás után épült fel (XIII. század), Károly Róbert uralma alatt. A vár a kertünkből látható, a vendégháztól kb. 7 km-re van gyalog (6 km-ig autóval is el tud menni). Figyelem, a végső szakasz kissé meredek ! Ha végig autóval akar menni, kb 12 km-t kell megtenni, mivel Rezi felől egy kerülőt kell tenni. Csak száraz időben ajánljuk, viszont az utolsó 4 km-es szakasz földút, ahol garantált, hogy a kocsija poros lesz.

Rezi Rezi Rezi Rezi Rezi Rezi Rezi

Feltehetően már a tatárjárás, tehát 1241 előtt létezett Alsó-Tátika vára, a Várhegy egyik kiugró meredélyén, melyet tulajdonosa, Zlaudus egyházfő nem tartotta eléggé biztonságosnak, így a Várhegy csúcsán egy új kővárat emeltetett. A Keszthelyi-hegység magaslatai közül egy 413 méteres magaslatot foglalnak el Tátika várának napjainkban helyreállítás alatt lévő falai. A vár a vendégháztól kb 7 km-re van gyalog, ebből autóval is meg tudja tenni az utat a főút melletti parkolóig, ami 6 km.

Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó Zalaszántó

15 km - Hévíz meleg vizű termál tava

Hévíz Zala megyében található 5 km-re a Balatontól. Természetes taváról ismert, mely egy vulkáni utóműködés, hideg és meleg vizű források táplálják. A világ legnagyobb természetes, biológiailag aktív, meleg vizű tava és gyógyító hatással van a reumás és motorikus mozgásszervi betegségekre. A tó 14 km távolságra van a Fekete Kutya vendégháztól.

Hévíz Hévíz Hévíz Hévíz Hévíz Hévíz

16 km - Sümegi vár

A sümegi várban a megváltott jeggyel a következőket látogathatja : felvonóhíd a belső kaputoronynál, darabontok szobája, börtönkiállítás, püspöki fogadó- és tanácsterem, püspöki hálószoba, várkápolna, bognárműhely, kovácsműhely, fűszer- és rózsakertek, sütőház – kürtős kalács, középkori konyha – éléskamra, vármakett, kőtár, vetítőterem filmekkel, ágyúk, fegyverek, íjászat, gyermekjátékok a várudvaron, ajándékbolt, borozó. Ezeken kívül a várhoz tartozik még a Történelmi Élménypark, a Várcsárda, az istállók, az állatsimogató, a Nagy Lovagterem és a Lovagi Aréna. Rendezvény minden évben: Történelmi lovasjátékok - középkori lakomák. További látnivalók: Püspöki palota, Kisfaludy Sándor magyar költő szülőháza, a késő barokk Sümegi plébániatemplom, az 1653-ban barokk stílusban épült Ferences kegytemplom, valamint több múzeum.

Sümeg Sümeg Sümeg Sümeg Sümeg Sümeg

17 km - Keszthely - Festetics kastély

A barokk stílusú Festetics-kastély építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját. A hely minden évben több kulturális eseménynek ad helyet. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik. 17 km a vendégháztól.

Keszthely Keszthely Keszthely Keszthely Keszthely Keszthely

21 km - Kehidakustányi akvapark & termálfürdő

Kehidakustány Hévíztől 9 km-re fekszik a Zala völgyében. 13 medencével rendelkezik: bent gyógymedence és fedett élményfürdő sodrómedence résszel és a különleges 94 m hosszú csőcsúszdával, kint szabadtéri élményfürdő, mely össze van kötve a benti élményfürdővel, nádfedeles fürdő, hullámfürdő, hideg vizes nagymedence, nyolcszögletű gyógymedence, nagy gyermekpancsoló, kis gyermekmedence, 1,8 m mély úszómedence, 1,5 m mély tanulómedence. Víz hőmérséklete a medencékben: 28-38 C között.

Kehidakustány Kehidakustány Kehidakustány Kehidakustány

21-32 km - Balatoni strandok

Gyenesdiáson főleg gyermekbarát, programokkal teli strandok várják a látogatókat (Lidó strand 21 km, Élménystrand 22 km), Keszthely déli szabadstrandjából kutyás strandot alakítottak ki (21 km), ami messzebb van a város forgalmától, Balatonberényben pedig hagyományosabb (32 km) és naturista strand (31 km) is található.

Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Gyenesdiás Keszthely Keszthely Balatonberény Balatonberény Balatonberény

23 km - Tapolcai Tavasbarlang

Egy uniós pályázat révén 2015 januárjában új létesítménnyel gyarapodott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park sokszínű turisztikai kínálata, a már korábban is látogatható és csónakázható tavasbarlang felett egy látogatóközpont nyitotta meg kapuit, mely a barlanggal együtt egy turisztikai komplexumot képez. A fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét "kőtapogató" teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A térhatású fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. Termek, attrakciók : cseppkő-terem, búvár-terem, denevér-terem, geopark-terem, ősrégész-terem, őskarszt-terem, 3D vetítő-terem, csónakázás, játszótér, mászófal. 23 km a falunkból.

Tapolca Tapolca Tapolca Tapolca

26 km - Szigligeti vár

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait. Egy kirándulás, egy kiadós séta a gyönyörű panorámáért, egy könnyed nyáresti koncert… és még ezernyi élmény. 26 km a vendégháztól.

Szigliget Szigliget Szigliget Szigliget

27 km - Szent György hegy

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán hatalmas bazaltoszlopok találhatók. A Tapolcai-medence kistáj közepén helyezkedik el. A hegy alapkőzete a Pannon-tenger üledékéből származik, melyre 3–4 millió évvel ezelőtt, vulkánkitörések sorozatával bazalt- és bazalttufa rétegek rakódtak. A környező pannon-üledék lepusztulásakor a bazaltsapka által védett terület kiemelkedett a környezetéből, melynek magassága így a korábbi felszínről tanúskodik. Az Országos Kéktúra útvonala is erre megy. Nevezetességei a Bazaltoszlopok és a Kőkapu, a Sárkány-lik (más néven Sárkány-barlang), Kaán Károly-turistaház, Tarányi-présház, Lengyel-kápolna, Oroszlánfejű-kút, stb.

Kisapáti - Szt György hegy Kisapáti - Szt György hegy Kisapáti - Szt György hegy Kisapáti - Szt György hegy

30-35 km - Badacsonyi borvidék

A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, amely a Balaton északi partján magasodik Badacsonytomaj mellett. A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. A hegyről páratlan a panoráma a Balaton déli partján fekvő Fonyódra, illetve észak felé a Tapolcai-medencére, emellett turisztikai jelentőségét emeli hagyományos borvidéke és a Balaton partjának közelsége. A hegyen áthalad az Országos Kéktúra vonala.

Badacsony Badacsonyörs Badacsonyörs Badacsonytomaj Badacsonytomaj Badacsonyörs

Turisztikai látnivalók a térképen

A helyszínek megjelenítésével találja meg a keresett pontot a térképen...